MAJESTUEUZE TOESPRAAK VAN DE KONING OP DE DAM, 4 mei 2020
IN HET LAND DER BLINDEN IS
ÉÉN OOG KONING
willem alexander toespraak 4 mei 2020
5 mei 2020
ERKENNING
Gisteravond sprak onze koning deze historische woorden: “Medemensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten…. onvoldoende gehoord…. onvoldoende gesteund….. Al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, óók door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat mij niet loslaat.”
Eindelijk erkenning voor de vele mensen die zich niet gehoord, gesteund en in de steek gelaten hebben gevoeld. Niet erkend worden in je pijn is een vorm van emotionele | psychische mishandeling. Daarmee wordt onze koning een Wetende Getuige en laat hij zien dat hij in de spiegel heeft gekeken van zijn eigen familiegeschiedenis. Een Wetende Getuige kun je pas zijn als je je werkelijk kunt verplaatsen en werkelijk kunt invoelen in wat dit met de ander moet hebben gedaan en welke gevolgen dit moet hebben gehad voor het verdere leven.
Door in deze spiegel te kijken is hij tot het inzicht gekomen dat zijn overgrootmoeder tekort is geschoten in het aanvoelen wat er nodig was en daarmee legt hij de verantwoordelijkheid bij haar terug. Een kind, een kleinkind, kan immers nooit verantwoordelijk gehouden worden voor de daden van zijn ouders en grootouders. Door deze erkenning doorbreekt hij ook de cirkel van het intergenerationeel trauma van WOII voor de kinderen en kleinkinderen die lijden onder het destijds niet erkende oorlogstrauma van hun ouders.
Met de woorden “het is iets wat mij niet loslaat” geeft onze koning aan dat hij het niet kan begrijpen, waarom zij niet meer empathie heeft getoond naar de mensen die zo vreselijk hebben geleden, zulke vreselijke dingen hebben meegemaakt. Omdat onze koning zich kan verplaatsen en kan invoelen in wat dat met deze mensen moet hebben gedaan, zijn hem de ogen geopend en kan hij kritisch kijken naar wat er werkelijk was en wat niet goed is gegaan.
Ook een kind dat zich enerzijds vernederd en veracht voelt, mishandeld door de eigen ouders en zich anderzijds verplicht voelt deze ouders te respecteren, lief te hebben en de pijn onder geen beding te uiten, moet - om te overleven - zijn emotionele pijn diep wegstoppen en zijn ogen sluiten voor het gedrag van de ouders. Het zoekt de schuld bij zichzelf en houdt daarmee de ouders de hand boven het hoofd. Het ondergaat de vernederingen en verachtingen gelaten. Het blijft gehoorzamen zonder vragen. Om in het later leven geconfronteerd te worden met allerlei problemen zoals hechtingsproblemen en daarmee relatieproblemen, zich onzeker voelen, moeite met vertrouwen, angst, depressie, verslavingsproblematiek en werkgerelateerde problemen.
—————-
Ik ben therapeut & trainer, gespecialiseerd in de gevolgen van jeugdtrauma (vroegkinderlijke chronische traumatisering). In mijn praktijk ben ik dagelijks de Wetende Getuige voor cliënten die als kind hun ogen moesten sluiten voor hun eigen kinderleed en daar nu als (jong)volwassene mee worden geconfronteerd omdat ze vastlopen in relatie en werk en wat zich ook vaak uit in lichamelijke en psychische problemen.
JEUGDTRAUMA
GROTE IMPACT GROTE GEVOLGEN
JEUGDTRAUMA: WELKE SOORTEN ZIJN ER?
EMOTIONEEL | PSYCHISCH | FYSIEK | SEKSUEEL TRAUMA
- Emotionele verwaarlozing. Denk hierbij aan: niet de liefde en aandacht krijgen van je ouders die je als kind nodig had, of het gevoel thuis niet welkom te zijn. Zie #(Emotioneel niet beschikbare moeder, vader, ouders) en #disfunctioneel gezin
- Psychische mishandeling. Achtergesteld worden (Zwarte Schaap)
ten opzichte van je broers of zussen #(Golden Girl | Little Prince | Zwarte Schaap), je bedreigd voelen en #Gaslighting
- Fysieke mishandeling. Geschopt, geslagen, vastgebonden worden, etc.
- Seksuele mishandeling. Misbruikt worden, of gedwongen worden tot het uitvoeren van seksuele handelingen. Zie #seksueel misbruik
- Emotionele verwaarlozing. Denk hierbij aan: niet de liefde en aandacht krijgen van je ouders die je als kind nodig had, of het gevoel thuis niet welkom te zijn. Zie #(Emotioneel niet beschikbare moeder, vader, ouders) en #disfunctioneel gezin
- Psychische mishandeling. Achtergesteld worden (Zwarte Schaap) ten opzichte van je broers of zussen #(Golden Girl | Little Prince | Zwarte Schaap), je bedreigd voelen en #Gaslighting
- Fysieke mishandeling. Geschopt, geslagen, vastgebonden worden, etc.
- Seksuele mishandeling. Misbruikt worden, of gedwongen worden tot het uitvoeren van seksuele handelingen. Zie #seksueel misbruik
ANGST
Veel van mijn cliënten zijn zich er niet bewust van dat ze als kind traumatische ervaringen hebben meegemaakt en hun verslaving, eetprobleem of zelfbeschadiging deze onderliggende pijnlijke ervaringen bedekt. Een verslaving (of ander zelfvernietigend gedrag) is een manier om deze pijn niet te hoeven voelen. De verslaving wordt in stand gehouden door het NIET AANGAAN van de PIJN.
Emoties en gevoelens waar je niet goed mee om hebt weten te gaan als kind, omdat je daarmee bij niemand terecht kon en ook nooit hebt geleerd met gevoelens om te gaan, willen zo snel mogelijk weer worden weggestopt. En dat is begrijpelijk!
HOE VERDRING(K) JE GEVOELENS EN EMOTIES?
Onder meer door naar middelen te grijpen die deze gevoelens en emoties tot zwijgen brengen, zodat je je niet machteloos voelt. De belangrijkste vragen worden echter aan cliënten nooit gesteld omdat de meeste coaches en therapeuten zich richten op de verslaving zelf in plaats op de cliënt. Ze stellen regels op en
zeggen dat de cliënt na de begeleiding nooit meer zal mogen drinken, omdat de verslaving anders weer terug zal zijn.
MAAR DAN IS HET PROBLEEM TOCH NIET AANGEPAKT?
Klopt. Het probleem is niet aangepakt, de angel is er niet uitgehaald en dus blijft de verslaving bestaan. Mijn begeleiding is anders. Ik heb al vele malen gezien dat cliënten na een intensief traject gewoon een biertje of wijntje kunnen drinken, zoals "gezonde" mensen dat kunnen doen en niet meer verslaafd zijn. Want ik haal de angel eruit.
Net als bij eetproblemen richt ik mij niet op eten of niet eten, nee, ik richt mij op mijn cliënt en het onderliggende probleem.
Voeding
ButtonZelf beschadiging
Er is iets en dat doet pijn, het is vreselijk pijnlijk. Wanneer ik snijd is de pijn van het snijden beter dan die vreselijke pijn. Dan is die vreselijke pijn er even niet.
Alcohol
Ik voel niets, maar er is wel iets wat niet fijn is. Ik weet niet wat ik daarmee moet. Wanneer ik drink, verdrin(g)(k) ik het en is het er even niet.