Verlies en rouwverwerking

Wanneer je afscheid moet nemen van iemand waar je veel van houdt, dan voelt dat als een intens verdrietig en zeer pijnlijk moment. Je blijft achter in ongeloof, in een leegte. Alle houvast lijkt weg te vallen. De tijd staat gewoon even stil. Het zal nooit meer worden zoals het was. Het loslaten, het accepteren…… dat zijn zulke moeilijke en zware opgaven. Daar zijn wij mensen nou eenmaal niet zo goed in.

Een mens wil verbonden zijn en het liefst alles laten zoals het is…… voor eeuwig. En ja, kon dat maar. De realiteit is echter anders. We moeten en ook al willen we dat niet, soms iemand loslaten. Er zal eerst ontkenning zijn en misschien ook veel boosheid. Ieder mens beleeft dit proces van loslaten en de daaropvolgende periode op zijn of haar manier.

Sommige mensen nemen de tijd, anderen haasten zich door deze periode. Er is ook geen handleiding hoe je dit moet doen. Hoe je ermee omgaat en op den duur weer verder gaat, dat bepaal jij en alleen jij. Maar hoe? En waar doe je goed aan?

Wanneer het je lukt te rouwen en in jouw tempo en je leven weer vorm te geven, dan is dat fijn. Maar wanneer het je niet lukt om het rouwproces te doorlopen, omdat je jouw dierbare maar niet los kunt laten door een heftige reactie of juist door het onderwerp te vermijden, of wanneer het overlijden van een dierbare gepaard gaat met een traumatische ervaring, spreken we ook wel van gecompliceerde rouw. Innerlijke-rust biedt ondersteuning bij verlies en rouwverwerking, wanneer je merkt dat je hulp nodig hebt. Je hoeft het immers niet alleen te doen!