Burn-out & Bore-out

lucifers burn-out

Stel Je hebt een leuke baan, met veel verantwoordelijkheid, je werkt superhard en je krijgt veel waardering van je baas en collega’s. Je gaat harder en harder werken en krijgt steeds meer waardering en aanzien. Iedereen vindt jou oké en dat voelt goed. Dat smaakt naar meer!

Maar toch merk je wellicht dat je vaker en vaker in een tweestrijd zit. Je zou ook willen sporten en meer tijd aan je gezin willen besteden. Met je kinderen willen spelen…….De honger naar waardering moet echter gestild en daarvoor moet je hard werken. En veel. Je gaat dan voorbij aan je verlangens en dus aan jezelf. Voorbij gaan aan jezelf kost heel veel energie. En die wordt niet aangevuld met de waardering en het aanzien dat je van anderen krijgt. De waardering en het aanzien komen namelijk niet op de juiste plaats terecht. Die komen terecht bij een deel van jou, bij de harde werker met veel verantwoordelijkheid. En deze rol is maar één aspect van jou. Je bent veel meer dan de werknemer. Je bent wellicht ook partner, moeder/vader, vrouw/man, kind. Uiteindelijk raak je uitgeput. Dat wil zeggen de partner, moeder/vader, vrouw/man en het kind in jou raken uitgehongerd. Die krijgen geen voeding, geen brandstof.

Of stel dat je geen uitdaging meer hebt in je werk. Je merkt dat je je verveelt. Je energieniveau neemt met de dag af. Je sleept jezelf naar je werk. Dan raak je bore-out. Een teken dat je niet doet waar je hart ligt.

Van hard werken ga je niet dood en raak je niet burn-out. Van het negeren van je behoeftes en verlangens, van het voorbij gaan aan dat wat je hart je ingeeft, daar raak je uiteindelijk burn-out of bore-out van. Door de voeding en dus brandstof niet op de juiste plaats te laten komen, door het negeren en uithongeren van jezelf, raak je uitgeput en opgebrand en dooft het vuur in jou. Want zoals elk vuur brandstof nodig heeft, zo heeft elk verlangen ook voeding nodig.

Wanneer je gaat luisteren naar je behoeftes en verlangens en je gaat daar naar handelen dan zul je merken dat je jezelf serieus gaat nemen en belangrijk gaat vinden. Je krijgt dan meer zelfvertrouwen. Je gaat jezelf oké vinden. Wanneer je het vuur in jou voldoende brandstof geeft om te kunnen branden komt er energie vrij. En dat is de ware voeding. De voeding voor het hart.