Narcistisch Misbruik

Elk kind wil door zijn ouders/opvoeders geliefd worden. Gerespecteerd, gewaardeerd, erkend, zich gesteund voelen. Elk kind wil zich veilig voelen. Het wil begrip en erkenning voor zijn/haar unieke zijn. Het kind wil dat er geluisterd wordt als het verdriet heeft of pijn. En dat het dan troost kan vinden bij de belangrijkste mensen in zijn/haar leven op dat moment. Het wil met respect behandeld worden. Eerlijkheid, openheid en kunnen vertrouwen. Nee mogen zeggen en grenzen aangeven. Gestimuleerd en ondersteund worden in het ontdekken van het leven.

Maar wat als dat er allemaal niet kan en mag zijn? Wat als het kind wordt geleerd dat het zich niet mag uiten, dat zijn/haar gevoelens niet belangrijk zijn? Dat gevoelens niet serieus worden genomen of belachelijk worden gemaakt. Stel je niet aan! Dan zal het kind zijn/haar gevoelens uitschakelen en diep wegstoppen. Want emoties en gevoelens uiten daar ga je je dan voor schamen.

Wanneer een kind de liefde van zijn/haar ouder(s), de steun, het begrip en de troost moet missen, omdat de ouder(s) dat niet kunnen geven. Omdat de ouder(s) het kind juist gebruiken om hun eigen pijn te stillen, hun eigen leegte te vullen. Het kind een schuldgevoel aanpraten, omdat het niet goed genoeg voor mama zorgt, of papa verdrietig maakt als het het leven wil ontdekken. Wanneer een kind fysieke pijn moet doorstaan, geslagen, geschopt, aan de haren getrokken wordt, of aan het oor…… of seksueel misbruikt, dan raakt het kind ernstig verward en getraumatiseerd. Het kind dat liefde wil ontvangen leert dat de ouder(s) niet te vertrouwen zijn. En heeft dan in zijn latere leven problemen met vriendschappen en relaties aangaan. En als het als volwassene zelf kinderen krijgt zullen de woede en de onmacht die het kind moest voelen over het gedrag van de ouder(s) op de eigen kinderen (onbewust) worden geprojecteerd. En zal de geschiedenis zich herhalen……..

Narcistisch misbruik kenmerkt zich door: Manipulatie (schuldgevoel aanpraten, op het verkeerde been zetten, halve waarheden vertellen, onwaarheden vertellen), bezitterigheid, Jaloezie, gaslighting, mensen tegen elkaar opstoken en uiteendrijven, roddelen, anderen zwart maken, liegen, bedriegen, egocentrisch, veel te veel verantwoordelijkheid op jonge leeftijd geven, woede uitbarstingen, privacy schending, over grenzen gaan, onbeschoft, ongepast gedrag, fysiek geweld, het kind moet zorgen voor de gevoelens van de ouder(s) en deze ouder(s) tevreden houden, ten koste van het Zelf. Het kind is niet belangrijk, een eigen mening wordt niet getolereerd, het kind moet binnen de (vaak strenge) normen van de ouders proberen zo goed mogelijk te overleven. Het kind voelt zich altijd schuldig en niet oké. Minderwaardig, onzeker en heel onveilig.

Bij narcistisch misbruik wordt het kind (of de volwassene in een partnerrelatie) emotioneel, psychisch en fysiek misbruikt en zal het trauma oplopen, dat zich zal gaan uiten in lichamelijke of psychische klachten (o.a. depressie, hart- en vaatziekten, reuma, migraine, eetproblemen, etc. etc.). Doordat de emoties er niet mochten zijn, zullen deze gaan stollen en gestolde emoties vormen de basis van alle ziektes.

Waar moet je heen als niemand je gelooft en je degene van wie je houdt je telkens pijn doet? Ik zal naar je luisteren en jouw “wetende getuige” zijn van jouw verhaal, van jouw pijn, van jouw traumatische ervaring als kind of nu als partner van een narcistisch misbruiker. Heel voorzichtig, stap voor stap, in jouw tempo zal ik je weer leren wat voelen is. Je leren uiten in wat je nodig hebt. En waar je zo diep van binnen naar verlangt. Ik zal je leren je weer veilig te voelen en anderen weer te gaan vertrouwen. Een groot proces…… maar uiteindelijk zul je terugkeren bij je WARE ZELF. Weet voor nu alvast: je was toen en bent nu oké! Het is en was niet jouw schuld!

Ik schrijf hier over narcistische ouder(s)/opvoeder(s) maar weet dat ook een zus of broer of andere naasten narcistisch misbruik van jou kunnen maken.

Lees via deze link over narcistisch misbruik binnen een relatie https://www.verdwenenzelf.org