Kwetsbaar

IMG_0349Juist wanneer je je kwetsbaarheid toont, komt je echte kracht naar boven. Wie genoeg zelfvertrouwen heeft durft zich kwetsbaar op te stellen. Het geheim is dat je genoeg zelfvertrouwen moet hebben om ook kwetsbaar te kunnen zijn. Als je alleen maar zelfverzekerd bent (doet) word je arrogant. En alleen maar kwetsbaar zijn is eigenlijk zelfmoord. Als je besluit meer inzicht in je eigen gedrag te willen krijgen, laat je je kwetsbaarheid zien. Dan voel je je waarschijnlijk meer dan ooit kwetsbaar. Maar juist dan laat je zien dat je kracht hebt. Kracht om los te laten, kracht om inzichten te verkrijgen, kracht om je ware ik naar boven te laten komen. Kracht om te groeien naar wie je werkelijk bent.

Leer begrijpen hoe je in elkaar zit. Waar krijg ik hoofdpijn van? Waar krijg ik energie van? Wat raakt mij zo? Waardoor voel ik irritaties opkomen?

Bij een compleet zelfbeeld horen ook negatieve kanten. Ieder mens heeft een zon- en een schaduwzijde. Iedereen is ook wel eens lui, dom, vervelend. We laten echter het liefst alleen de zonzijde zien. We proberen onze schaduwzijde voor onszelf en voor anderen te verbergen. ‘Als ze maar niet zien dat ik eigenlijk niet perfect ben.’

Vraag jezelf eens af: wat probeer ik nu tot elke prijs te vermijden? Dat ik feilbaar ben? Dat ik andere mensen nodig heb? Dat ik kwetsbaar ben? In zo’n onbewust vermijdingsdoel gaat zoveel energie zitten dat je daar uiteindelijk burn-out van kunt raken. De batterij is dan leeg. Pas als je ook je eigen schaduwzijde accepteert en dus een reëel zelfbeeld hebt, kun je je energie weer aan andere zaken besteden.

Toon je kwetsbaarheid en je zult zien dat je leven verandert in positieve zin!